W piątek, 31 marca br., w Centrum Rozwoju Edukacji Województwa Łódzkiego w Zgierzu (dawne Kolegium Nauczycielskie) odbył się wykład pt. Zagrożenia dla zdrowia człowieka ukryte w słodyczach, przekąskach i napojach.
Wielu słuchaczy, po półtoragodzinnym wykładzie, zgłosiło pozytywne opinie i wnioski o kolejne spotkanie przybliżające prawdę w tematach, na których zgłębianie zwykły człowiek nie przeznacza zbyt wiele czasu, a ich znaczenie dla zdrowego życia ma duże znaczenie. Wykład dostarczył zebranym wiedzy jaki wpływ ma przetworzona przemysłowo żywność (słodycze, przekąski, napoje) pełne pustych kalorii i dodatków „E” na zakłócenia ludzkiego mikrobiomu, gwaranta odporności oraz jak przyczynia się do wzrostu zachorowań na cukrzycę, alergie, ADHD, otyłość, nowotwory, próchnicę.
Prowadząca, pani profesor Anna Głowacka (emerytowany profesor Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, która współpracuje z Fundacją Zdrowia Dr Ratha w Kaliforni) przedstawiła zagadnienie w zrozumiały sposób podając przykłady z badań własnych oraz innych opracowań. Słuchacze mogli wziąć udział w teście sprawdzającym poziom zakwaszenia organizmu, co ich zdaniem wpłynęło
na postrzeganie zagadnienia i ewentualne wykorzystanie wiedzy zdobytej podczas wykładu. Wykładane treści zostały skonfrontowane z wynikami badań zawartych
w raporcie Najwyższej Izby Kontroli pod nazwą „E” w żywności bez kontroli „, w którym, na tle badań własnych prof. A. Głowackiej, znalazły potwierdzenie.